Grums

Grums-appen kan användas av dig som vill skicka SMS till en grupp personer, men till exempel inte har alla i din adressbok eller när det är så många så det blir jobbigt att skapa en grupp för allihopa i telefonens standardprogram för SMS.

Du kan bara använda appen om du har en telefon med Android. (Alltså de flesta mobiler utom Apples IPhone). Det här beror på att Kjell som byggt appen inte har lärt sig göra appar för IPhone.

Hämta appen

Först behöver du göra det möjligt att installera en app som finns på den här sidan (alltså utanför Google Play). Du borde kunna göra nåt i den här stilen, men olika telefoner kan fungera olika, så ha lite överseende och lite fantasi:
1. Välj Inställningar (kugghjulet).
2. Välj ”Appar” i listan över inställningar.
3. Längst upp till höger har du tre prickar ovanför varandra eller ett annat tecken för en meny. Klicka på den
4. Välj ”Särskild åtkomst” i listan som visas
5. Nu kommer du till en lång lista. Leta upp och klicka på ”Installera okända appar”
6. Välj den webbläsare du vill använda för att ladda ner appen ur listan som visas
7. Välj ”Tillåt från denna källa” eller motsvarande för den webbläsaren

Ladda sen ner Grums-appen genom att klicka på länken tidigare i denna mening. När den är nedladdad får du normalt möjlighet att ”öppna” appen och när du gjort det frågar den om du vill installera Grums. Tacka ja till det erbjudandet.

När du installerat appen kan du gå igenom den numrerade listan ovan igen, men den här gången stänga av möjligheten att ”Installera okända appar”. På så sätt höjer du säkerheten i din mobil till normalnivån igen.

Ge appen behörighet

För att kunna skicka sms måste du ge appen vissa behörigheter.
1. Gå till inställningar (kugghjulet) på din telefon igen.
2. Där väljer du appar och i appar väljer du Grums.
3. Där börjar det se lite olika ut, men högst tänkbart finns ett fält behörigheter. Om du väljer det så kan du ge behörigheterna ”Lagring” (appen kan läsa filer som är nedladdade) och ”Sms” (appen kan skicka SMS). Tilldela båda dessa behörigheter.

Hämta telefonlistor

Den telefonlista som används måste heta grums.csv och läggas i telefonens nedladdningskatalog. Du kan ha hur många grupper du vill i din telefonlista. Nedladdning sker normalt av sig själv ifall du klickar på en fil du vill hämta till telefonen. Just nu finns bara en lista med FLG-medlemmar. Klicka på den om du vill ha den.

FLG

Skicka senare

I appen hittar du också en dropdown-lista med möjlighet att skicka senare. Använd bara ”Skicka nu” om möjligt. Funktionen är färdigbyggd och testad och fungerar. Men telefonen får inte vara avstängd eller i flygläge när tiden för avsändandet inträffar. Den får heller inte ha varit avstängd eller fått batterislut nån gång sen meddelandet matades in. I alla de fallen misslyckas sändningen. Det är alltså en tydlig risk med att använda funktionen att skicka vid en senare tidpunkt.